Pesniški turnir

Spletno glasovanje za pesnice in pesnike drugega polfinala, ki se bodo prihodnji teden predstavili v Zagorju, se je začelo!

Videi so dostopni na YouTube kanalu Prangerja.

Glasujete lahko do srede, 11. 5. 2022.


Dobili smo prvih 6 letošnjih finalistk in finalistov!

V finale je žirija v sestavi Veronika Šoster, Marcello Potocco in Irena Novak Popov izbrala Marijo Kisilak, Ano Porenta, Marka Skoka – Mezopotamskega in Tiborja Hrsa Pandurja. Občinstvo v Radovljici je izglasovalo Aljoša Rebrača, spletno glasovanje pa še šestega finalista, in sicer Damjana Japlja. Glasovalo je 599 ljudi iz 17 držav.


Imamo razvrstitev pesnikov in pesnic na dva polfinala letošnjega Pesniškega turnirja, ki bosta potekala 21. aprila 2022 v Knjižnici A. T. Linharta v Radovljici in 12. maja 2022 v Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi.

RADOVLJICA (21. april 2022)
Aljoša Rebrača
Ana Porenta
Damjan Japelj
Dunja Polonca Guček
Dušan Brešar
Marija Kisilak
Marko Skok – Mezopotamsky
Mladen Gasparini
Tibor Hrs Pandur
Uroš Beočanin
Vesna Šare
Vesna Vajović

ZAGORJE (12. maj 2022)
Ana Kumperger
Denis Škofič
Helena Zemljič
Marjana Cmager
Miljana Cunta
Nastja Podgoršek Ferčec
Nika Gradišek
Nina Klemenčič
Nina Stopar
Tom Veber
Tonja Jelen
Veronika Razpotnik

Pesniški turnir je prireditev, na kateri se letos že 22. leto izbira najboljša neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu. Strokovna žirija (v sestavi Irena Novak Popov, Marcello Potocco in Veronika Šoster) bo na vsakem polfinalu razglasila svoje štiri finaliste. Dva pa bo z glasovanjem izbralo občinstvo. Polfinalna nastopa bosta povezovala Zora A. Jurič, pobudnica turnirja, in Nino Flisar.

Finale z 12 izbranimi bo 18. junija 2022 ob 19. uri pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor.


Znani so POLFINALISTI in POLFINALISTKE Pesniškega turnirja 2022! Vznemirljiv izbor!

Na 22. Pesniškem turnirju je strokovna žirija za izbor pesmi na natečaju za najboljšo izvirno neobjavljeno slovensko pesem v tekočem letu, v sestavi dr. Irena Novak Popov, dr. Marcello Potocco in Veronika Šoster, med 126 prispelimi pesmimi izbrala 24 po njihovem mnenju najboljših pesmi, ki so bile podpisane s šiframi. Avtorica projekta Zora A. Jurič in koordinator turnirja Nino Flisar sta ob kratki pomoči botre turnirja, Mance Košir, in vodje Prangerja, ki je Pesniški turnir 2022 vzel pod okrilje, Urške P. Černe, javno odprla kuverte s šiframi in razglasila 24 pesnic in pesnikov, ki se bodo s svojo pesmijo letos potegovali za naziv vitez/vitezinja na Pesniškem turnirju.

Bravo, izbrane pesnice in pesniki (po abecednem vrstnem redu)!!:

1. Uroš Beočanin
2. Dušan Brešar
3. Marjana Cmager
4. Miljana Cunta
5. Mladen Gasparini
6. Nika Gradišek
7. Dunja Polonca Guček
8. Damjan Japelj
9. Tonja Jelen
10. Marija Kisilak
11. Nina Klemenčič
12. Ana Kumperger
13. Nastja Podgoršek Ferčec
14. Tibor Hrs Pandur
15. Ana Porenta
16. Veronika Razpotnik
17. Aljoša Rebrača
18. Marko Skok – Mezopotamsky
19. Nina Stopar
20. Vesna Šare
21. Denis Škofič
22. Vesna Vajović
23. Tom Veber
24. Helena Zemljič

Iskrene čestitke vsem izbranim!

Izbrani pesniki in pesnice se bodo najprej pomerili na dveh polfinalnih pesniških turnirjih, ki bosta 21. aprila v Knjižnici A. T. Linharta v Radovljici in 12. maja v Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi. Na vsakem polfinalnem turnirju se bo z interpretacijo svojih pesmi pomerilo po dvanajst pesnikov in pesnic, štiri finaliste na vsakem bo izbrala strokovna komisija, dva pa občinstvo z glasovanjem. Veliki finale Pesniškega turnirja 2022 z dvanajstimi finalisti bo v soboto, 18. junija 2022, v letnem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor. Strokovna komisija bo izbrala viteza/vitezinjo poezije, ki bo prejel(a) ročno kovano vrtnico, antologija svetovne poezije Orfejev spev in denarno nagrado v znesku 1000 evrov. Finalne pesmi bodo objavljene v zborniku, svojega zmagovalca pa bo izglasovalo tudi občinstvo. Podeljena pa bo tudi nagrada Vizir za najboljši video izbranih 24 pesmi.

Vsem pesnikom in pesnicam, ki niso bili izbrani, se zahvaljujemo za sodelovanje na natečaju in za zaupanje, da ste poslali svoje pesmi!

Žirija je imela kot vselej težko delo, po večkratnem točkovanju in nekajkratnem prebiranju pesmi, delnih izborov, ožjih izborov, po medsebojnih debatah so izbrali pesmi, in vedno nam je žal, da jih ne moremo izbrati še več. Morda pa bo vaša v izboru prihodnje leto!
***
Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

22. NAGRADNI NATEČAJ PESNIŠKEGA TURNIRJA za naziv VITEZ / VITEZINJA POEZIJE

Pesniški turnir je anonimni natečaj za najboljšo še neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku; v letu 2022 bo potekal že 22. leto zapored, tokrat prvič pod okriljem KUD-a Pranger, saj se po 15. letih od organizacije poslavlja Založba Pivec, ki je turnir sooblikovala od leta 2006 do 2021. Pesniški turnir je iz ljubezni do branja poezije ter trubadurske zgodovine v letu 2000 zasnovala prof. slovenščine in angleščine, gospa Zora A. Jurič. Med nagrajenkami in nagrajenci so najodličnejša imena slovenske poezije. Tako zasnova tekmovanja kot idejna ekipa turnirja ostajata enaki. Zora A. Jurič in Nino Flisar bosta bdela nad turnirjem kot doslej. Ekipa se zahvaljuje predhodnici, novi organizator pa tudi za izkazano zaupanje, da bo turnir lahko uspeval še naprej.

Strokovna žirija Pesniškega turnirja 2022 bo dr. Irena Novak Popov (predsednica), dr. Marcello Potocco in Veronika Šoster (mdr. večkratna finalistka turnirja).


KUD Pranger v letu 2022 razpisuje 22. Pesniški turnir, natečaj za najboljšo izvirno neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku. Na njem lahko z eno samo pesmijo, ki ne sme biti daljša od 60 verzov, sodelujejo avtorice in avtorji, stari vsaj 16 let. Vsi tisti, ki bodo poslali več pesmi ali predolgo pesem, bodo izločeni. Strokovna žirija v sestavi dr. Irena Novak Popov, dr. Marcello Potocco in Veronika Šoster bo izmed sodelujočih pesmi izbrala štiriindvajset najboljših. Izbrani avtorji in avtorice se zavežejo k udeležbi na polfinalnih turnirjih (v živo v Knjižnici A. T. Linharta v Radovljici in Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju ali virtualnih, če izvedba v živo ne bo mogoča) v aprilu in maju (termini bodo sporočeni naknadno), in sicer tako, da se bo polovica od izbrane štiriindvajseterice pomerila na enem, druga polovica pa na drugem. Na obeh polfinalnih srečanjih bo strokovna žirija izmed dvanajstih pesmi izbrala štiri, dve pa občinstvo z glasovanjem. To pomeni, da bosta tisti dve pesmi, ki bosta prejeli največ glasov občinstva, ob štirih izbranih s strani komisije, napredovali v finale. Dvanajst izbranih pesnikov se bo v času Slovenskih dnevov knjige 2022 v Mariboru (predvidoma 18. junija) s svojimi pesmimi, ki jih bodo sami interpretirali, če bo mogoče, pomerili v živo pred občinstvom, če ne, pa na virtualnem finalnem turnirju. Strokovna žirija bo izbrala VITEZA/VITEZINJO PESNIŠKEGA TURNIRJA 2022, ki bo prejel(a) ročno kovano vrtnico, knjigo Orfejev spev in denarno nagrado v višini 1.000 evrov bruto. Svojega zmagovalca bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo. 24 izbranih pesnic in pesnikov pa se bo z videoposnetki svojih pesmi v lastni interpretaciji potegovalo še za novo nagrado VIZIR, ki jo je zasnoval Pranger. Vizir. Edina slovenska video-pesniška nagrada, ki bo omogočala trajno spletno dostopnost izbranih pesmi Pesniškega turnirja, s tem pa bo opravljala pomembno dokumentarno vlogo ter vlogo spodbujanja tovrstne interdisciplinarne ustvarjalnosti povezovanja avdiovizualnega medija in literature.

Avtorice in avtorji naj svojo pesem pošljejo na naslov Kulturno-umetniško društvo Pranger, p. e. Partizanska 5, 2000 Maribor, s pripisom »PESNIŠKI TURNIR 2022«, najkasneje do 28. februarja 2022. Pesmi naj bodo podpisane le s šifro, v posebni kuverti, prav tako označeni z isto šifro, pa naj bodo avtorjevo ime, priimek, naslov, elektronski naslov in telefonska številka. Zaradi anonimnosti natečaja ne sprejemamo pesmi, poslanih po e-pošti. Strokovna komisija bo 28. marca 2022 objavila imena štiriindvajsetih izbranih avtoric in avtorjev na novi FB strani Pesniškega turnirja, na Prangerjevi spletni strani in v sporočilu za javnost. Vabljeni in vso srečo! Dodatna pojasnila dobite na: turnir@pranger.si ali 031 335 873.