Pesniški turnir

 

Vitezinja poezije 2022 je pesnica

Miljana Cunta

 

Maribor, 18. 06. 2022, ob 21.30

Literarna ustanova Pranger je pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor izpeljala finalni dogodek natečaja za najboljšo neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku, 22. Pesniški turnir, ki je bil 11. januarja letos prvič razpisan v okviru Prangerja. Izmed 126 prispelih pesmi je drevi po treh odločitvah žirije, številnih dopisnih sejah in klavzuri zmagala vrhunska slovenska pesnica Miljana Cunta s pesmijo Ura, ter tako pridobila naziv Vitezinja poezije 2022. Vitezinja 2022 je prejela tudi redek preostali izvod zajetne antologije svetovne poezije, Orfejev spevkovano vrtnico, izdelek umetnostnega kovača Miha Krištofa, ter finančni del nagrade, 1.000 evrov.

Občinstvo je z glasovalnimi lističi izbralo nagrajenko najbolj priljubljeno pesem, in sicer pesem Na grobu v Auversu avtorice Marjane Cmager.

Strokovna žirija Pesniškega turnirja 2022 v sestavi dr. Irena Novak Popovdr. Marcello Potocco in Veronika Šoster, je v utemeljitvi izbora Vitezinje 2022 poudarila izjemno tankočutnost poetičnih sredstev.

Utemeljitev izbora Vitezinje 2022
Prangerjevo novo nagrado VIZIR za video poezijo pa je po odločitvi selektorice, videografinje in režiserke Ivane Vogrinc Vidali izmed 24 video pesmi polfinalistk in polfinalistov prejel Tibor Hrs Pandur za video pesmi Letet znam. Drugo in tretje mesto sta pripadli Miljani Cunta za video pesmi Ura ter Niki Gradišek za video pesmi Žafrani na robovih Tivolija.

Selektoričina utemeljitev nagrade VIZIR je bila prezentirana po videu, saj živi v Pragi in se prireditve ni mogla udeležiti.

Utemeljitev nagrade VIZIR
Finale sta povezovala Zora A. Jurič, avtorica Pesniškega turnirja, in Nino Flisar, njegova dolgoletna gonilna sila. Glasbena gosta pa sta bila Ariel Vei Atanasovski & Veronika Brunec.
FOTO gradivo s finalne prireditev / foto: Miro Zalokar

Finale turnirja za naziv Vitezinja / Vitez poezije ter podelitev nove nagrade VIZIR za video poezije bo 18. junija 2022 ob 19. uri pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor.
Za viteško poetični in vizirski naziv se bodo potegovali/potegovale:
Aljoša Rebrača
Ana Kumperger
Ana Porenta
Damjan Japelj
Helena Zemljič
Marija Kisilak
Marjana Cmager
Marko Skok – Mezopotamsky
Miljana Cunta
Nina Stopar
Tibor Hrs Pandur
Tom Veber
Finale bosta povezovala Zora A. Jurič, pobudnica turnirja, in Nino Flisar, dolgoletna gonilna sila Pesniškega turnirja. Strokovna žirija Pesniškega turnirja 2022 je dr. Irena Novak Popov (predsednica), dr. Marcello Potocco in Veronika Šoster (mdr. večkratna finalistka turnirja). Selektorica za nagrado Vizir je videografinja in filmska režiserka Ivana Vogrinc Vidali.

Vabljeni k ogledu video posnetkov pesmi na YouTube kanalu Prangerja.
28. 03. 2022: Na 22. Pesniškem turnirju je strokovna žirija za izbor pesmi na natečaju za najboljšo izvirno neobjavljeno slovensko pesem v tekočem letu, v sestavi dr. Irena Novak Popov, dr. Marcello Potocco in Veronika Šoster, med 126 prispelimi pesmimi izbrala 24 po njihovem mnenju najboljših pesmi, ki so bile podpisane s šiframi. Avtorica projekta Zora A. Jurič in koordinator turnirja Nino Flisar sta ob kratki pomoči botre turnirja, Mance Košir, in vodje Prangerja, ki je Pesniški turnir 2022 vzel pod okrilje, Urške P. Černe, javno odprla kuverte s šiframi in razglasila 24 pesnic in pesnikov, ki se bodo s svojo pesmijo letos potegovali za naziv vitez/vitezinja na Pesniškem turnirju.

Bravo, izbrane pesnice in pesniki (po abecednem vrstnem redu)!!:

1. Uroš Beočanin
2. Dušan Brešar
3. Marjana Cmager
4. Miljana Cunta
5. Mladen Gasparini
6. Nika Gradišek
7. Dunja Polonca Guček
8. Damjan Japelj
9. Tonja Jelen
10. Marija Kisilak
11. Nina Klemenčič
12. Ana Kumperger
13. Nastja Podgoršek Ferčec
14. Tibor Hrs Pandur
15. Ana Porenta
16. Veronika Razpotnik
17. Aljoša Rebrača
18. Marko Skok – Mezopotamsky
19. Nina Stopar
20. Vesna Šare
21. Denis Škofič
22. Vesna Vajović
23. Tom Veber
24. Helena Zemljič

 

Iskrene čestitke vsem izbranim!

Izbrani pesniki in pesnice se bodo najprej pomerili na dveh polfinalnih pesniških turnirjih, ki bosta 21. aprila v Knjižnici A. T. Linharta v Radovljici in 12. maja v Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi. Na vsakem polfinalnem turnirju se bo z interpretacijo svojih pesmi pomerilo po dvanajst pesnikov in pesnic, štiri finaliste na vsakem bo izbrala strokovna komisija, dva pa občinstvo z glasovanjem. Veliki finale Pesniškega turnirja 2022 z dvanajstimi finalisti bo v soboto, 18. junija 2022, v letnem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor. Strokovna komisija bo izbrala viteza/vitezinjo poezije, ki bo prejel(a) ročno kovano vrtnico, antologija svetovne poezije Orfejev spev in denarno nagrado v znesku 1000 evrov. Finalne pesmi bodo objavljene v zborniku, svojega zmagovalca pa bo izglasovalo tudi občinstvo. Podeljena pa bo tudi nagrada Vizir za najboljši video izbranih 24 pesmi.

Vsem pesnikom in pesnicam, ki niso bili izbrani, se zahvaljujemo za sodelovanje na natečaju in za zaupanje, da ste poslali svoje pesmi!

Žirija je imela kot vselej težko delo, po večkratnem točkovanju in nekajkratnem prebiranju pesmi, delnih izborov, ožjih izborov, po medsebojnih debatah so izbrali pesmi, in vedno nam je žal, da jih ne moremo izbrati še več. Morda pa bo vaša v izboru prihodnje leto!
***
Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

22. NAGRADNI NATEČAJ PESNIŠKEGA TURNIRJA za naziv VITEZ / VITEZINJA POEZIJE

Pesniški turnir je anonimni natečaj za najboljšo še neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku; v letu 2022 bo potekal že 22. leto zapored, tokrat prvič pod okriljem KUD-a Pranger. Pesniški turnir je iz ljubezni do branja poezije ter trubadurske zgodovine v letu 2000 zasnovala prof. slovenščine in angleščine, gospa Zora A. Jurič.


KUD Pranger v letu 2022 razpisuje 22. Pesniški turnir, natečaj za najboljšo izvirno neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku. Na njem lahko z eno samo pesmijo, ki ne sme biti daljša od 60 verzov, sodelujejo avtorice in avtorji, stari vsaj 16 let. Vsi tisti, ki bodo poslali več pesmi ali predolgo pesem, bodo izločeni. Strokovna žirija v sestavi dr. Irena Novak Popov, dr. Marcello Potocco in Veronika Šoster bo izmed sodelujočih pesmi izbrala štiriindvajset najboljših. Izbrani avtorji in avtorice se zavežejo k udeležbi na polfinalnih turnirjih (v živo v Knjižnici A. T. Linharta v Radovljici in Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju ali virtualnih, če izvedba v živo ne bo mogoča) v aprilu in maju (termini bodo sporočeni naknadno), in sicer tako, da se bo polovica od izbrane štiriindvajseterice pomerila na enem, druga polovica pa na drugem. Na obeh polfinalnih srečanjih bo strokovna žirija izmed dvanajstih pesmi izbrala štiri, dve pa občinstvo z glasovanjem. To pomeni, da bosta tisti dve pesmi, ki bosta prejeli največ glasov občinstva, ob štirih izbranih s strani komisije, napredovali v finale. Dvanajst izbranih pesnikov se bo v času Slovenskih dnevov knjige 2022 v Mariboru (predvidoma 18. junija) s svojimi pesmimi, ki jih bodo sami interpretirali, če bo mogoče, pomerili v živo pred občinstvom, če ne, pa na virtualnem finalnem turnirju. Strokovna žirija bo izbrala VITEZA/VITEZINJO PESNIŠKEGA TURNIRJA 2022, ki bo prejel(a) ročno kovano vrtnico, knjigo Orfejev spev in denarno nagrado v višini 1.000 evrov bruto. Svojega zmagovalca bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo. 24 izbranih pesnic in pesnikov pa se bo z videoposnetki svojih pesmi v lastni interpretaciji potegovalo še za novo nagrado VIZIR, ki jo je zasnoval Pranger. Vizir. Edina slovenska video-pesniška nagrada, ki bo omogočala trajno spletno dostopnost izbranih pesmi Pesniškega turnirja, s tem pa bo opravljala pomembno dokumentarno vlogo ter vlogo spodbujanja tovrstne interdisciplinarne ustvarjalnosti povezovanja avdiovizualnega medija in literature.

Avtorice in avtorji naj svojo pesem pošljejo na naslov Kulturno-umetniško društvo Pranger, p. e. Partizanska 5, 2000 Maribor, s pripisom »PESNIŠKI TURNIR 2022«, najkasneje do 28. februarja 2022. Pesmi naj bodo podpisane le s šifro, v posebni kuverti, prav tako označeni z isto šifro, pa naj bodo avtorjevo ime, priimek, naslov, elektronski naslov in telefonska številka. Zaradi anonimnosti natečaja ne sprejemamo pesmi, poslanih po e-pošti. Strokovna komisija bo 28. marca 2022 objavila imena štiriindvajsetih izbranih avtoric in avtorjev na novi FB strani Pesniškega turnirja, na Prangerjevi spletni strani in v sporočilu za javnost. Vabljeni in vso srečo! Dodatna pojasnila dobite na: turnir@pranger.si ali 031 335 873.