Pesniški turnir

 

22. NAGRADNI NATEČAJ PESNIŠKEGA TURNIRJA za naziv VITEZ / VITEZINJA POEZIJE

Pesniški turnir je anonimni natečaj za najboljšo še neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku; v letu 2022 bo potekal že 22. leto zapored, tokrat prvič pod okriljem KUD-a Pranger, saj se po 15. letih od organizacije poslavlja Založba Pivec, ki je turnir sooblikovala od leta 2006 do 2021. Pesniški turnir je iz ljubezni do branja poezije ter trubadurske zgodovine v letu 2000 zasnovala prof. slovenščine in angleščine, gospa Zora A. Jurič. Med nagrajenkami in nagrajenci so najodličnejša imena slovenske poezije. Tako zasnova tekmovanja kot idejna ekipa turnirja ostajata enaki. Zora A. Jurič in Nino Flisar bosta bdela nad turnirjem kot doslej. Ekipa se zahvaljuje predhodnici, novi organizator pa tudi za izkazano zaupanje, da bo turnir lahko uspeval še naprej.

Strokovna žirija Pesniškega turnirja 2022 bo dr. Irena Novak Popov (predsednica), dr. Marcello Potocco in Veronika Šoster (mdr. večkratna finalistka turnirja).


KUD Pranger v letu 2022 razpisuje 22. Pesniški turnir, natečaj za najboljšo izvirno neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku. Na njem lahko z eno samo pesmijo, ki ne sme biti daljša od 60 verzov, sodelujejo avtorice in avtorji, stari vsaj 16 let. Vsi tisti, ki bodo poslali več pesmi ali predolgo pesem, bodo izločeni. Strokovna žirija v sestavi dr. Irena Novak Popov, dr. Marcello Potocco in Veronika Šoster bo izmed sodelujočih pesmi izbrala štiriindvajset najboljših. Izbrani avtorji in avtorice se zavežejo k udeležbi na polfinalnih turnirjih (v živo v Knjižnici A. T. Linharta v Radovljici in Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju ali virtualnih, če izvedba v živo ne bo mogoča) v aprilu in maju (termini bodo sporočeni naknadno), in sicer tako, da se bo polovica od izbrane štiriindvajseterice pomerila na enem, druga polovica pa na drugem. Na obeh polfinalnih srečanjih bo strokovna žirija izmed dvanajstih pesmi izbrala štiri, dve pa občinstvo z glasovanjem. To pomeni, da bosta tisti dve pesmi, ki bosta prejeli največ glasov občinstva, ob štirih izbranih s strani komisije, napredovali v finale. Dvanajst izbranih pesnikov se bo v času Slovenskih dnevov knjige 2022 v Mariboru (predvidoma 18. junija) s svojimi pesmimi, ki jih bodo sami interpretirali, če bo mogoče, pomerili v živo pred občinstvom, če ne, pa na virtualnem finalnem turnirju. Strokovna žirija bo izbrala VITEZA/VITEZINJO PESNIŠKEGA TURNIRJA 2022, ki bo prejel(a) ročno kovano vrtnico, knjigo Orfejev spev in denarno nagrado v višini 1.000 evrov bruto. Svojega zmagovalca bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo. 24 izbranih pesnic in pesnikov pa se bo z videoposnetki svojih pesmi v lastni interpretaciji potegovalo še za novo nagrado VIZIR, ki jo je zasnoval Pranger. Vizir. Edina slovenska video-pesniška nagrada, ki bo omogočala trajno spletno dostopnost izbranih pesmi Pesniškega turnirja, s tem pa bo opravljala pomembno dokumentarno vlogo ter vlogo spodbujanja tovrstne interdisciplinarne ustvarjalnosti povezovanja avdiovizualnega medija in literature.

Avtorice in avtorji naj svojo pesem pošljejo na naslov Kulturno-umetniško društvo Pranger, p. e. Partizanska 5, 2000 Maribor, s pripisom »PESNIŠKI TURNIR 2022«, najkasneje do 28. februarja 2022. Pesmi naj bodo podpisane le s šifro, v posebni kuverti, prav tako označeni z isto šifro, pa naj bodo avtorjevo ime, priimek, naslov, elektronski naslov in telefonska številka. Zaradi anonimnosti natečaja ne sprejemamo pesmi, poslanih po e-pošti. Strokovna komisija bo 28. marca 2022 objavila imena štiriindvajsetih izbranih avtoric in avtorjev na novi FB strani Pesniškega turnirja, na Prangerjevi spletni strani in v sporočilu za javnost. Vabljeni in vso srečo! Dodatna pojasnila dobite na: turnir@pranger.si ali 031 335 873.