Natalija Milovanović

foto: Jana Radičević

Natalija Milovanović (1995, Niš) je pesnica in prevajalka. Objavila je pesniško zbirko Samoumevno (Center za slovensko književnost, 2021), za katero je dobila nagrado 37. slovenskega knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec.

Poleg tega je objavljala v slovenskih in srbskih literarnih revijah (Poetikon, Mentor, Literatura, Sodobnost, Enklava, Libartes) kot tudi v dvojezičnem zborniku Biće bolje/Bo že (SKC Danilo Kiš, 2019). V soavtorstvu s Tanjo Božić je napisala performativni pesniški dvogovor Udomačevanje domačih živali/Pripitomljavanje domaćih životinja (samozaložba, 2019). Performans sta izvedli v več slovenskih mestih kot tudi črnogorski Podgorici ter posneli v studiu Radia Študent.

Je dvakratna finalistka pesniškega turnirja, njene pesmi pa so prevedene v srbščino, španščino, makedonščino, angleščino in nemščino. Kot prevajalka iz srbščine sodeluje pri evropskem projektu Connecting Emerging Literary Artists, iz slovenščine v srbščino pa prevaja za zbornik Rukopisi, ki vsako leto zbira pesnike in pisatelje do 30 let s področja nekdanje Jugoslavije. Živi v Gradcu.