Aleš Jelenko

Foto Matej Nareks

Aleš Jelenko (1986) iz Slovenskih Konjic – član Društva slovenskih pisateljev – je avtor pesniških zbirk KontejnerPrvinska govorica, (Ne)obstoj, Paralelna vesolja in Terra Incognita. Je avtor knjige kratke proze Zgodbe iz podtalja in dramskih tekstov Praznina – pet dramskih besedil za mladinska gledališča.

Objavlja v vseh vidnejših literarni revijah pri nas (Literatura, Sodobnost, Apokalipsa, Mentor, Poetikon, Vpogled, Zvon, Rast, November, Mladika …).

Je dvakratni finalist festivala mlade literature Urška, večkratni finalist Pesniškega turnirja, prejemnik Mentorjevega feferona, zmagovalec natečaja Ritratti di poesia v Rimu, prejemnik Občinske Prešernove nagrade, prejemnik nagrade za kratko zgodbo Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine ter prejemnik nagrade za poezijo revije Mladika v Trstu. Njegova drama Poišči me je doživela uprizoritev v Slovenskem mladinskem gledališču, zbirka dramskih tekstov Praznina pa je bila izbrana za najboljšo samozaložniško knjigo leta pod okriljem JSKD.

Je idejni vodja festivala Spirala ter urednik istoimenske literarne revije. Je sourednik revije Provinca in mentor delavnic kreativnega pisanja.

Njegove pesmi so prevedene v številne jezike (angleščina, nemščina, italijanščina, grščina, hrvaščina, srbščina in madžarščina). V letu 2020 je izšla knjiga izbranih pesmi v grščini z naslovom Časovna zanka.