Tonja Jelen

Foto: Jan Dolar

Tonja Jelen (roj. 1988) je pesnica, literarna kritičarka, PR-ovka in moderatorka. Diplomirala je iz slovenskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru (l. 2012). Vodila je literarno oddajo Anima-lit na radiu MARŠ in bila soustanoviteljica in urednica revije Liter jezika. Je soustanoviteljica Slam zverin.

Poezijo objavlja v osrednjih slovenskih revijah, njene pesmi so uvrščene v različne antologije in so tudi uglasbene. Trikrat se je uvrstila v finale Pesniškega turnirja. Do zdaj so izšle pesniške zbirke Pobalinka (Litera, 2016), Greva, ostajava, saj sva (Kulturni center Maribor, 2020), Od točke nič (Litera, 2023).

Pri založbi Kulturni center je izšel zbornik Rokerji pojejo pesnike (2018), pri katerem je bila urednica za literarni del, pri isti založbi pa si je zamislila fanzin Literarna krpanka, ki ga je uredila tudi kot zbornik. Na podlagi slovenskih romanov v soavtorstvu z Dijano Božić pri Društvu X-OP in Združenju KODA MODRO izdelujeta literarne zemljevide. Sodeluje na Obdobjih in drugih konferencah in je sokuratorica na Lirikonfestu v Velenju.