Primož Repar

Foto: Jože Suhadolnik

Primož Repar (*16. junij 1967, Ljubljana), slovenski pesnik, pisatelj, filozof, prevajalec, esejist, urednik, založnik, tudi organizator mednarodnih kulturnih in znanstvenih/strokovnih dogodkov, delavnic, festivalov, konferenc, simpozijev, šol in različnih znanstvenih in strokovnih raziskav ter drugih pobud doma in po svetu. Je eden izmed ustanovnih članov KUD Apokalipsa (1993), predsednik KUD Apokalipsa in glavni urednik istoimenske založbe, direktor Srednjeevropskega raziskovalnega inštituta Soeren Kierkegaard, glavni urednik filozofske zbirke Aut in revije »za preboj v živo kulturo« Apokalipsa, urednik nekaterih drugih knjižnih zbirk, soustanovitelj in koordinator mednarodnega projekta Revija v reviji (2002), ki povezuje številne literarne in humanistične revije po Evropi.

Svojo prvo pesniško zbirko Križ in kladivo je napisal v letih 1984–1987. Ta je neke vrste subverziven pesniški manifest »punk diverzije« z bivanjsko obarvano poezijo. Haiku poezijo je začel pisati med bivanjem na Danskem. Kot neodvisni raziskovalec in vodja strokovnih programov pri Srednjeevropskem raziskovalnem inštitutu S. Kierkegaard sodeluje in občasno predava po številnih evropskih univerzah in inštitutih, njegova Eksistencialna revolucija pa je doslej izšla v petih jezikih. Leta 2018 se je udeležil 24. svetovnega filozofskega kongresa v Pekingu na Kitajskem, kjer je predaval o Politiki ljubezni in soorganiziral predavanja na področju omizij povezana s Kierkegaardovo mislijo. Je član več mednarodnih uredništev, med njimi tudi revije Slovaške akademije znanosti Filozofia ter Acte Kierkegaardiane. Strokovna in literarna besedila poleg danščine, sicer prevaja tudi iz hrvaščine, srbščine, slovaščine, češčine, angleščine in norveščine.

Za esejistično delo Spisi o apokalipsi je bil nominiran za Rožančevo nagrado, za pesniško zbirko Stanja darežljivosti pa za Jenkovo nagrado. Leta 2007 je bil kot najboljši založnik in urednik revije v jugovzhodni Evropi nagrajen na mednarodnem srečanju založnikov v Pazinu (Put u središte Evrope) na Hrvaškem, za založniške dosežke in pesniško snovanje pa tudi v Romuniji (Arad, 2011). Leta 2013 je prejel priznanje za najboljšega tujega sodelavca-urednika revije Književnik (BiH) in Zahvalno listino dekana FF Univerze Konstantina Filozofa iz Nitre za svoje uredniško povezovanje in založniško dejavnost v akademski dejavnosti.

Sestavil ali uredil je več antologij poezije v slovenskih, mednarodnih izdajah in črnogorskem jeziku ter slovenske sodobne filozofije v češkem jeziku (Nová oikonomie vztahů). Uredil je tudi slovensko bibliografijo o Kierkegaardu za svetovno izdajo pri založbi Routledge (2017). Njegove knjige in samostojne monografske študije so doslej izšle v slovenskem, slovaškem, češkem, angleškem, francoskem, hrvaškem, črnogorskem, srbskem, makedonskem, poljskem, madžarskem in danskem jeziku.

(Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Primo%C5%BE_Repar)