Nina Medved

Foto: Uroš Abram

Nina Medved je zaobljubljena negi besede in svetlobe. Zrasla je iz študija primerjalne književnosti in francoščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Živi in deluje iz Maribora, širše.

Kot zmagovalka Festivala mlade literature Urška (2019) je za nagrado prejela izdajo pesniškega prvenca Drseči svet (JSKD, 2020). Zbirka je bila nominirana za najboljši knjižni prvenec Slovenskega knjižnega sejma in izbrana v program Festivala Pranger (2021). Leto zatem je izšla še istoimenska zvočna knjiga v umetničini interpretaciji pesmi. Njena poezija domuje tudi v literarnih revijah, kot so Literatura, Dialogi, Poetikon in nekaterih drugih jezikih: nemškem, grškem, češkem, angleškem, francoskem.

Obenem soustvarja številne literarne dejavnosti v Mariboru, po Sloveniji in Franciji: Slovenske dneve knjige v Mariboru, Prevodni Pranger, Mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti, Sejem otroške in mladinske poezije v Tinqueuxu. Prevaja predvsem iz francoščine: Makine, Teulé, Goffette, Soletti, Gellé, Forte, Lécroart, Tholomé, Gogos, Prendjova. Opogumlja mlade literarne glasove, predvsem v sklopu delavnice na mariborski II. gimnaziji.

S fotografijo ustvarja samostojne fotografske projekte (I take France takes me in Negativni prostor), opremlja pesniške knjige, portretira umetnike, pokriva festivale. Sodelovala je v več selekcioniranih skupinskih razstavah: v galeriji Centra za ustvarjalno otroštvo Tinqueux, v galeriji DLUM, Cirkulaciji2, Fotografskem muzeju Maribor, na Jakopičevem sprehajališču v Ljubljani.

Je ustanoviteljica in umetniška vodja Dveh lun, zavoda za poetizacijo sveta.

Za »eksistencialno globino in renesančno širino« je bila nagrajena z listino Pont za perspektivne književne ustvarjalce (2021).