Kristina Hočevar

foto: osebni arhiv

KRISTINA HOČEVAR (1977) je pesnica, njeno dnevno delo pa je poučevanje slovenščine na gimnazijah v Ljubljani. Diplomirala je iz slovenistike in splošnega jezikoslovja. Lektorira prevodno leposlovje pri LUD Literatura, sodeluje z založbo ŠKUC Vizibilija, v zadnjem času prevaja prozo in poezijo iz angleščine.

Je avtorica šestih pesniških zbirk (V pliš, 2004; Fizični rob, 2007; Repki, 2008; Nihaji, 2009, Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda, 2012; Naval, 2017). Njena tretja zbirka Repki (ŠKUC Lambda) je bila nominirana za Veronikino nagrado in je prejela nagrado Zlata ptica, zbirka Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda (ŠKUC Lambda) pa je prejela Jenkovo nagrado, nominirana je bila tudi za kritiško sito in za Veronikino nagrado.

Leta 2014 je pri Zavodu Gulag izšla 3 way art book – Trosmerna knjiga umetnika, v kateri so z njeno poezijo združene izvirne grafike Gorazda Krnca.

Kristina Hočevar je tudi ena izmed pesnic pesniške platforme Versopolis. Njene pesmi so uvrščene v različne antologije in prevedene v 15 jezikov. Nedavno je izšel nemški prevod njene knjige Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda – Auf den Zähnen Aluminium, auf den Lippen Kreide (DSP, 2017).

Njeno poezijo označujejo kot »eno izmed tistih leposlovnih govoric, ki jih zaradi njihove posebnosti, samosvojosti ne moremo umestiti v bližino nobene pesniške šole ali smeri.« (T. Kozin, ARS).