dr. Barbara Pregelj

foto: Aleš Cigale

Prevajalka in kulturna promotorka Barbara Pregelj je docentka za književnost na Univerzi v Novi Gorici. Ima raznovrstne prevajalske izkušnje; prevaja večinoma iz španščine v slovenščino, tudi iz katalonskega in galicijskega jezika, ter iz slovenščine v španščino. Njena prevajalska biografija obsega več kot 40 prevodov knjižnih naslovov v slovenščini in 8 knjižnih prevodov v španščini. Je tudi stalna sodna tolmačka za španski jezik.
Raziskuje predvsem različne vidike recepcije španske literature v slovenski književnosti, traduktološka vprašanja, mladinsko književnost in literarno interpretacijo, trenutno sodeluje v mednarodnem raziskovalnem projektu o priredbah Don Kihota za mladino.
Je avtorica več kot 20 znanstvenih člankov in 2 knjig. Redno dejavno sodeluje na kongresih, simpozijih, okroglih mizah, predavanjih doma in v tujini (Ljubljana, Maribor, Jablje, Koper, Idrija, Sežana, Velenje, Pamplona, Puebla, Vigo, Lizbona, Pecs, Weimar, Bologna, Madrid, Donostia/San Sebastián, Temišvar, Kragujevac etc.), tudi sama je organizirala nekaj obiskov tujih avtorjev v Sloveniji ter literarnovednih simpozijev.