Program 2020

17. Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije

7.-11. julij 2020

Rogaška Slatina, Ljubljana

Program Festivala Pranger 2020 prinaša devet vznemirljivih pesniških zbirk iz 2019 in podelitev Stritarjeve nagrade za najperspektivnejšega mladega kritika.

Usmeritev festivala je dostojanstvo umetnosti in recepcije umetnosti. Povedati mnenje dobronamerno v obraz, po drugi strani pa neustrašno premisliti o slišani kritiki, ki naj bo dobro utemeljena in vljudna. Poezijo prevajati po manj uhojenih poteh.

Pranger izbere tri kritičarke in kritike, oni pa vsak svoje tri izbranke in izbrance, avtorice in avtorje novih pesniških zbirk. Vse kritiške razprave bo vodila Stritarjeva nagrajenka 2017 Maja Šučur.

Festival Pranger – program

Torek, 7. julij 2020, Nova pošta, ob 19.00
Konceptualna razprava Poezija & množice
Vodi: dr. Jernej Kaluža


Sreda, 8. julij 2020
Pritličje, ob 12.00
Prevodna razprava: nemščina
Vodi: dr. Nada Grošelj

Trubarjeva hiša literature, 19.00
Prangerjev pesniški večer
Poezija: Nina Dragičević, Blaž Iršič, Nina Kremžar, Matej Krajnc, Zalka Drglin, Monika Vrečar, Brane Senegačnik, Iztok Osojnik in Lucija Stupica.


Četrtek, 9. julij 2020
Smoletova gorca, Sladka Gora, ob 15.00
Kritiška razprava


Petek, 10. julij 2020
Mestna galerija, Rogaška Slatina, ob 9.30
Kritiška razprava

Podelitev Stritarjeve nagrade za mladega kritika ali kritičarko
Kulturni center Rogaška Slatina, 20.00


Sobota, 11. julij 2020
Mestna galerija, Rogaška Slatina, ob 9.30
Kritiška razprava

 

festival pranger program prevajanje nada grošelj

Tuji jezik v fokusu: nemščina

Ni le kritiško branje tisto, ki se poda v globine poezije: tudi prevajalci se morajo poslužiti pretanjenega branja, da bi lahko izbrano poezijo presadili iz ene v drugo kulturo. V letih 2020–2022 bomo tako v ospredje postavili nemški jezik ter tkali nove in močnejše stike med nemško in slovensko kulturo.

 

stritarjeva nagrada društvo slovenskih pisateljev martina potisk

Stritarjeva nagrada

Osmo leto zapored gostimo Društvo slovenskih pisateljev, ki bo na naši sklepni prireditvi v petek, 10. julija 2020, ob 20. uri, v Kulturnem centru Rogaška Slatina podelilo Stritarjevo nagrado za mladega in obetavnega kritika ali kritičarko.

 

festival pranger program mlada kritika helena zemljič

Mlada kritika

Kritikom-začetnikom (ni nujno, da samo mladim) namenjamo mentorsko delavnico literarna kritika, ki bo izvedena po koncu ukrepov, povezanih s koronavirusom, in delavnico prevodna kritika, ki bo potekala jeseni. Razpis za mlado kritiko je objavljen na naši spletni strani.

 

festival pranger program ELA knjižnica rogaška slatina

ELA – Mali Pranger

Najmlajšim je namenjen program ELA – Mali Pranger, ki se bo letos znova odvijal ločeno od kritiškega dela festivala in v sodelovanju s Knjižnico Rogaška Slatina. Za naše najmanjše bralke in bralce pripravljamo natečaj za otroško poezijo. Družine z otroki, mentorice ter mentorje bomo septembra povabili na svečano podelitev priznanj v Rogaško Slatino.

 

festival pranger program mkc maribor oblečene knjige slovenski dnevi knjige v Mariboru

Oblečene knjige

Z MKC Maribor in festivalom Slovenski dnevi knjige v Mariboru se bomo znova povezali v projektu Oblečene knjige. Prangerjev izbor bo deležen ustvarjalne preobleke ovitka, s tem pa odpiramo pomembno polje za diskusijo: kakšno moč ima naslovnica za poezijo? Otvoritev razstave del dijakov Šolskega centra Rogaška Slatina bo v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru na Grajskem trgu, razstava pa bo na ogled tudi v času Prangerja v Kulturnem centru Rogaška Slatina.

Dobrodošli, vstop na vse dogodke je prost!