Mlada kritika

Podaljšano do 25. maja 2017!

NATEČAJ ZA NAJBOLJŠO KRITIKO

Festival Pranger, festival pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, v sodelovanju z Radiem Študent, Društvom slovenskih literarnih kritikov in AirBeletrino objavlja natečaj za MLADO KRITIKO in nagrado PRANGER – MLADA KRITIKA.

Natečaj Mlada kritika je že šesto leto zapored namenjen še neuveljavljenim kritičarkam in kritikom poezije.

foto: Ana Petrovčič

Pogoji sodelovanja:
Na natečaj se lahko prijavijo vsi, ki še nimajo objavljenih več kot 5 kritik v osrednjih literarnih revijah, dnevnem časopisju, radiju ali internetnih literarnih portalih. Sodelovanje ni pogojeno z leti ali s statusom.

Izbira pesniških zbirk za sodelovanje na natečaju Mlada kritika je omejena z izbranimi pesniškimi zbirkami na Festivalu Pranger 2017 (izbor so naredili dr. Stanka Repar, Muanis Sinanović in Ivan Dobnik).

  1. Anja Golob – Didaskalije k dihanju (samozaložba Ljubljana)
  2. Dejan Koban – Frekvence votlih prostorov (LUD Šerpa Ljubljana)
  3. Ana Porenta – Deklice (KUD Apokalipsa Ljubljana)
  4. Jernej Županič – Tatar (LUD Literatura Ljubljana)
  5. Urška Kramberger – Orjaški gobec globusa (JSKD Mentor Ljubljana)
  6. Blaž Božič – K območnim poročilom (Aleph Ljubljana)
  7. Milan Vincetič – Kalende (Litera Maribor)
  8. Milan Dekleva – In Darwinu zadrhti roka (Beletrina Ljubljana)
  9. Gregor Podlogar – Svet in svet (LUD Šerpa Ljubljana)

Sodelujoči naj si za literarno kritiko s seznama izberejo eno pesniško zbirko. Prispevki naj bodo dolgi do 5000 znakov (s presledki). Kritike je potrebno poslati na naslov prangermladakritika@gmail.com do 25. maja 2017, e-pošta z zadevo »Za natečaj Mlada kritika 2017« naj poleg kritiškega prispevka vsebuje še ime in priimek, kontaktne podatke ter kratko predstavitev avtorja kritike.

Prispele kritike bo do 1. junija pregledala žirija, ki jo sestavljajo: Goran Potočnik Černe (Festival Pranger), Matjaž Zorec (Radio Študent), dr. Aljoša Harlamov (AirBeletrina) in Veronika Dintinjana (Društvo slovenskih literarnih kritikov).
Žirija bo izbrala tri najboljše kritičarke oziroma kritike, ki bodo sodelovali na kritiški debati Mlada kritika, ki se bo odvila 28. junija 2017 v Pritličju, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana (live streaming).

Prav tako pa bo žirija tudi podelila nagrado Pranger – Mlada kritika najboljšemu kritiku ali kritičarki (izmed izbranih treh).
Zmagovalka ali zmagovalec razen plakete prejme tudi denarno nagrado v višini 200 EUR.

Izdelki izbranih kritikov in kritičark bodo objavljeni na portalu AirBeletrina (objave bodo honorirane).

Besedilo natečaja v Word obliki najdete tukaj.