Mlada kritika

Delavnica Mlada kritika

Je neposrednost izraza prednost poezije ali njena kaže na pomanjkanje talenta? Truda? Je opozarjanje na družbene manjšine v dobri sodobni poeziji nujno (zlo)? Je potrebno biti ob recenziranju prvenca do avtorja bolj prizanesljiv ali v njegovo dobro čim ostrejši? Ste si vedno želeli skritizirati knjigo nagrajenca Prešernovega sklada? Feministične avtorice? Ju hvalimo še premalo?

Festival Pranger že osmo leto zapored prireja program Mlada kritika. Namenjen je lucidnim kritičarkam in kritikom poezije z manj izkušnjami, ki še nimajo objavljenega velikega številka kritik v osrednjih literarnih revijah, dnevnem časopisju ali na radijskih valovih. Pri tem se izraz »mlad« ne nanaša na leta ali status kritika, temveč na obseg njegovih ali njenih izkušenj. S tem želi Pranger podpreti in spodbuditi razvoj novih literarnih kritikov in obogatiti polje literarne kritike v Sloveniji.

Brezplačni mentorski program za mlade kritike in kritičarke bo v maju v Ljubljani vodila Stritarjeva nagrajenka 2017, Maja Šučur. Bodoče kritike in kritičarke, ki bi se radi preizkusili v tehtanju letošnje Prangerjeve bere, vabimo, da se do 26. aprila 2019 z osnutkom kritike ene od pesniških knjig iz kritiškega izbora in s krajšim motivacijskim pripisom prijavijo na elektronski naslov mlada.kritika@pranger.si. Na delavnico bomo sprejeli največ šest udeleženk in udeležencev, ki bodo svoja kritiška besedila v času festivala 13. junija 2019 predstavili tudi javnosti.

POZOR! Rok za prijavo je bil podaljšan do 30. aprila 2019.

Prangerjev kritiški izbor 2019

  • Varja Balžalorsky Antić: Klobuk Vere Revjakine B. (LUD Šerpa Ljubljana)
  • Kaja Teržan: Krog (CSK Ljubljana)
  • Jure Jakob: Lakota (LUD Literatura Ljubljana)
  • Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj (CSK Ljubljana)
  • Klarisa Jovanović: Izgnana (KUD AAC Zrakogled Koper)
  • Milan Šelj: Slediti neizgovorjenemu (ŠKUC Ljubljana)
  • Maja Miloševič: Oder za gluhe (CSK Ljubljana)
  • Andreja Štepec: Edit Paf (LUD Šerpa Ljubljana)
  • Esad Babačić: Odrezani od neba (Goga Novo mesto)

 

Mlada kritika 2019

Blodnjak hiš ali Kako gledati v temi izgona, Helena Zemljič o zbirki Izgnana Klarise Jovanović

Brodolomka patriarhata, Miha Marek o zbirki Izgnana Klarise Jovanović