Simona Kopinšek

foto: osebni arhiv

Simona Kopinšek, rojena 27. 1. 1981 v Celju, že dvajset let deluje na področju kulture kot novinarka, avtorica,  voditeljica radijskih in televizijskih oddaj, piska radijskih in televizijskih scenarijev, prav tako vodi nacionalno pomembne kulturne dogodke po vsej Sloveniji in občasno v tujini. Njena vloga delovanja vseskozi prestopa med delovno-ustvarjalno pozornostjo drugim avtoricam in avtorijem kot njenim povsem samostojnim kot skupinskim delovanjem, pri čemer izpostavljamo tudi njeno performativno umetnost

Danes deluje kot voditeljica literarnih večerov in sodelavka literarnih festivalov, piše za literarne revije, pri čemer sama izpostavlja svoje delo za revijo Sodobnost. Za program ARS pripravlja avtorske oddaje, literarne portete in prevaja. Zadnja leta se vse bolj posveča delu z najmlajšimi, zanje tudi vse več piše. Večinoma se ukvarja z besedo in glasom ter z mnogimi oblikami, ki jih prostori med njima dopuščajo. Revijalno objavlja redkoma, a izbrano (Nova revija, Sodobnost, Dialogi, Poetikon, Lirikon …), prav tako se zelo redko pojavlja na samostojnih kot skupinskih literarnih večerih in branjih, tako doma kot v izbranih sosednjih državah.

Začetki njenega umetniškega pojavljanja segajo v leto 2000, ko je bila njena poezija objavljena v zborniku Pesmi prostoraavtorjev Obsotelja in okolice.  Leta 2008 je zmagala na mariborskem Pesniškem vrtiljaku, istega leta je bila uvrščena v antologijski zbornik sodobnih mariborskih pesnikov Nova kolekcija. Leta 2009 in 2011 je bila s pesmima Tivoli in Klobuki ali želja po spoznanju finalistka Pesniškega turnirja, v tem času pa tudi gostja festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, leto kasneje gostja Dnevov knjige v Ljubljani. Njena poezija je redno predvajana v rubriki Literarni nokturno.
Njena poezija je zbrana v prvencu Antahkaran in drugi obrazi Lepote, ki ga je tudi likovno opremila in je izšel konec leta 2009 ter sprožil strokovni odziv. Avtoričina druga knjiga Nevidna vrata južne strani neba, izdana leta 2011, je njeno prvo knjižno delo, namenjeno otrokom.
Doslej je izdala sedem knjig: Antahkaran (poezija), Ljubezenke (poezija), Vetrnice (poezija), Nevidna vrata južne strani neba (fantazijski otroški roman), Pikasta sreča (pravljica, slikanica), Skrivnost sveta (pravljica, slikanica), Lom glasu (zbirka poezije v prozi).