Peter Semolič

peter semolič festival pranger
Foto: Tihomir Pinter

Peter Semolič (Ljubljana, 1967) je študiral splošno jezikoslovje in sociologijo kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Piše poezijo, dramatiko, esejistiko in prevaja iz angleščine, francoščine, srbščine in hrvaščine. Do zdaj je objavil petnajst samostojnih pesniških zbirk, roman za otroke, uprizorjenih je bilo več njegovih radijskih iger, v sezoni 2015/16 tudi gledališka igra »Dvigalo«.

Kot recenzent že desetletja sodeluje v oddaji S knjižnega trga Radia Slovenija, za program ARS je pripravil tudi več literarnih portretov in literarnih večerov (Sodobna malteška književnost, Immanuel Mifsud, Marc Delouze …), je avtor številnih spremnih besed k pesniškim zbirkam različnih avtoric in avtorjev (Tone Škrjanec, Maja Vidmar, Kristina Hočevar, Borut Gombač, Andrej Medved, Jana Putrle Srdić …), za pesniški portal Poiesis, ki ga je leta 2015 ustanovil skupaj s Katjo Kuštrin, pa piše eseje o domačih in tujih pesnicah in pesnikih (Brane Mozetič, Jure Potokar, Alenka Jovanovski, Kaja Teržan, Antoine Cassar, Immanuel Mifsud …).

Za svoje delo je prejel več literarnih nagrad, med drugim »Jenkovo nagrado« (1997), »Kristal Vilenice (1998), »Nagrado Prešernovega sklada« (2001) ter nagrado »velenjica – čaša nesmrtnosti« (2016) za desetletni vrhunski pesniški opus.

Živi v Ljubljani kot svobodni umetnik.