Milan Dekleva

foto: osebni arhiv

Pesnik, pisatelj, dramatik, esejist in prevajalec Milan Dekleva se je rodil 17. 10. 1946 v Ljubljani tržaškima Slovencema. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Bil je sourednik študentske Tribune, Radia Študent in Študentskega kulturnega centra, delal je kot glasbeni pedagog, novinar v kulturnem uredništvu Ljubljanskega dnevnika ter kot urednik otroškega in mladinskega programa RTV Slovenija.

Dekleva je začel pesniti zgodaj in objavljal že pri trinajstih letih. V času študentskega gibanja in zanimanja za vzhodno kulturo in mišljenje je izdal svojo prvo pesniško zbirko Mushi mushi, ki velja za prvo slovensko zbirko haikujev. Za tem se je začel posvečati raziskovanju sveta različnih govoric, pri čemer ga odlikujejo slikovite metaforične in glasovne asociacije (Dopisovanja, Nagovarjanja) ter paradoksalne meditacije (Zapriseženi prah, Odjedanje božjega). Nato se pesnik spet vrača k začetkom evropskega mišljenja in vzhodnim filozofijam (Panični človek, Preseženi človek, Preseženi človek), ob tem pa uporablja glasbene improvizacije in ljudski humor (Narečje telesa, Kvantaški stihi). Kot pesnik  odkriva tudi celostni pogled na svet, vesolje, naravo in človeka (Šepavi soneti, Jezikava rapsodija, Improvizacija na neznano temo). Med njegove najpomembnejše zbirke sodijo še Glej medenico cvetne čaše, kako se razpira, V živi zob, Audrey Hepburn, slišiš metlo budističnega učenca, Izganjalci smisla. Leta 2014 so v dveh knjigah izšle Deklevove zbrane in dodane pesmi pod naslovom Uglaševanje molka.

Dekleva v svojih pripovednih besedilih pripoveduje predvsem o življenju posameznikov, ki se znajdejo na osebnih, družbenih in zgodovinskih prelomnicah. Je avtor treh esejističnih knjig, piše tudi lutkovne in radijske igre, pesmi, pripovedi in muzikale za otroke, ter prevaja iz angleščine in italijanščine.

Nagrade: nagrada Prešernovega sklada 1989, Župančičeva nagrada mesta Ljubljana 1990, Jenkova nagrada 1991, Rožančeva nagrada 1999 za najboljšo knjigo esejev, Babičeva nagrada 2000 za TV scenarij, Veronikina nagrada 2003, nagrada kresnik 2006 za najboljši roman leta, najvišje državno priznanje Prešernova nagrada  za življenjsko delo 2006, Veronikina nagrada 2008, Častna listina IBBY za prevod slikanice Julie Donaldson Bi se gnetli na tej metli, Santiago de Compostela 2010, Desetnica, nagrada za otroško in mladinsko književnost, 2011.