Alja Predan

Alja Predan
Foto: Damjan Švarc

 

Alja Predan je dramaturginja, prevajalka, urednica in teatrologinja. Študirala je dramaturgijo, umetnostno zgodovino in angleščino, se deset let kalila kot samostojna umetnica, bila umetniški vodja Primorskega dramskega gledališča v Novi Gorici, kustosinja v Mestni galeriji Ljubljana ter štirinajst let dramaturginja Mestnega gledališča ljubljanskega in urednica Knjižnice MGL. Tri sezone je vodila gledališko-plesni program Cankarjevega doma v Ljubljani. Od leta 2009 do 2017 je bila umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje. Od leta 2017 je dramaturginja v SLG Celje, z letom 2018 je postala tudi bienalna selektorica festivala Dnevi komedije.

Prevedla je več kot petdeset dram, večinoma iz sodobne britanske in ameriške literature (O’ Casey, Pinter, Frayn, Mamet, Stoppard, Albee, A. Miller, Orton, Pownall, Shepard, T. Johnson, J. C. van Itallie, S. Stephenson, S. Sontag, A. Shaffer, D. Harrower, P. Vogel, S. Stephens), knjigo Teorije gledališča Marvina Carlsona in Zgodovino lutkarstva 20. stoletja Henrika Jurkowskega. Prevaja tudi iz poljščine, srbščine in hrvaščine. Je soavtorica historično-ljubavnega igrokaza 1821, uprizorjenega leta 2000 v MGL.

Kot dramaturginja je sodelovala pri več kot štiridesetih uprizoritvah v Sloveniji, Italiji in Veliki Britaniji. Bila je dolgoletna urednica Knjižnice MGL in je izdala trideset temeljnih del s področja teorije in zgodovine drame in gledališča avtorjev, kot so Artaud, Craig, M. Čehov, Klotz, Melchinger, Carlson, Laban, Szondi, Ubersfeld, Pavis, Appia, Barba, Reinelt, Jovanović, Korun, Lampret, Hočevarjeva, Kozak, Orlova etc.

Uredila je tudi angleško izdajo knjige o sodobni slovenski dramatiki Contemporary Slovenian Drama (Društvo slovenskih pisateljev, 1997) ter knjige Sodobna slovaška drama (Festival Borštnikovo srečanje 2011), Sodobna češka drama (Festival Borštnikovo srečanje 2012), Sodobna nizozemska drama (Festival Borštnikovo srečanje 2013), Sodobna drama v Španiji (Festival Borštnikovo srečanje 2014), Sodobna poljska drama (Festival Borštnikovo srečanje 2015), Sodobna švedska drama (Festival Borštnikovo srečanje 2016), Sodobna finska drama (Festival Borštnikovo srečanje 2017).

Objavlja članke o gledališču in dramatiki, zadnja leta se posveča predvsem slovenski dramatiki. Od leta 1984 neprekinjeno sodeluje z ugledno avstrijsko-nemško edicijo Gregor/Dietrich Der Schauspielführer kot avtorica prispevkov o aktualni slovenski dramatiki. Doslej je izšla že dvajseta knjiga te zbirke.

Leta 2008 in 2009 je bila selektorica Tedna slovenske drame v Kranju, leta 2017 pa selektorica bosansko-hercegovske produkcije za MESS, Sarajevo 2017.

Leta 2008 je bila umetniška svetovalka za Slovenski fokus v okviru 7. festivala sodobne drame Kortárs Drámafesztivál v Budimpešti, leta 2011 pa kustosinja Slovenskega fokusa na festivalu Nova drama v Bratislavi.

Od 2002 do 2005 je bila predsednica oziroma članica žirije za Grumovo nagrado, od 2010 do 2017 je bila predsednica oziroma članica žirije za podelitev Večerove nagrade za najboljšega igralca pretekle sezone v SLG Celje. Sodelovala je v številnih mednarodnih žirijah (Festival Lutke, Ljubljana 2010, Nova drama, Bratislava 2011, Sterijino pozorje, Novi Sad 2011, Bitef, Beograd 2011, Festival hrvatske drame Marulićevi dani, Split 2013 in 2014, Festival bosanskohercegovačke drame, Zenica 2014, BE FESTIVAL, Birmingham 2014, Božanska komedija, Krakov 2015, Gibanica 2017).

Številne uprizoritve, pri katerih je sodelovala kot dramaturginja, so bile nagrajene na slovenskih gledaliških festivalih.