Program 2019

16. Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije

11.–16. junij 2019
Rogaška Slatina, Maribor, Ljubljana, Šmarje pri Jelšah, Koper

Letošnji izbrani jezik je albanščina.

Usmeritev Festivala Pranger je dostojanstvo umetnosti in recepcije umetnosti. Povedati mnenje dobronamerno v obraz, po drugi strani pa neustrašno premisliti o slišani kritiki, ki naj bo dobro utemeljena in vljudna. Poezijo prevajati po manj uhojenih poteh.

Pranger izbere tri kritičarke in kritike, oni pa vsak svoje tri izbranke in izbrance, avtorice in avtorje novih pesniških zbirk.

Kritiški izbor 2019
Festival Pranger je tudi letos spodbujal k poglobljeni refleksiji poezije in je ponudil v branje devet pesniških zbirk, izdanih v preteklem letu, ki izstopajo s samoniklimi poetikami. Prangerjevi kritiki v postavi Barbara Korun, Aljaž Koprivnikar in Domen Slovinič letos v fokus festivala postavljajo zbirke dela Alenke Jovanovski, Klarise Jovanović, Milana Šelja, Maje Miloševič, Andreje Štepec, Esada Babačića, Varje Balžalorsky Antić, Kaje Teržan in Jureta Jakoba. Kritiške razprave bo vodila Stritarjeva nagrajenka 2017, Maja Šučur.

Izbrani tuji jezik: albanščina
Letos smo v ospredje postavili albanski jezik ter s prevajalci stkali stike s ciljno kulturo. Poezijo Prangerjevih pesnic in pesnikov 2019 je v standardno albanščino prelil izkušeni prevajalec Nikollë Berishaj. V Rogaški Slatini je v petek, 14. junija 2019 potekala okrogla miza o prevajanju v albanščino, ki jo je vodila vodja Prangerjevega prevodnega programa dr. Nada Grošelj. Albanski poeziji bo novembra 2019 namenjen mednarodni del Prangerja, ki smo ga prvič organizirali 2018 z Baskijo.

Stritarjeva nagrada za mladega kritika ali kritičarko 2019
Sedmo leto zapored smo gostili Društvo slovenskih pisateljev, v imenu katerega je predsednik DSP Dušan Merc na našem uvodnem dogodku 11. junija razglasil letošnjo nagrajenko Stritarjeve nagrade 2019 Martino Potisk. Nagrado ji je na zaključnem večeru festivala v soboto, 15. junija 2019, podelila predsednica komisije Diana Pungeršič. Lani je nagrado prejela Diana Pungeršič.


31. maj-16. junij 2019
Videoblog Dejana Kobana
Mnenja o izbranih zbirkah in poročila o dogajanju na terenu.

Prangerjevo uho – splet
Zvočni performans Simone Kopinšek, oblikovan kot potovanje po labirintnih prostorih Prangerjevih pesniških izbrank. Devet različnih glasov pomeni devet različnih zvočnih vibracij, devet vesolj, devet sonc, devet src, devet …

Torek, 11. junij 2019
20.00, Trubarjeva hiša literature
Konceptualna razprava Poezija & vojna in razglasitev Stritarjeve nagrade 2019
Na konceptualni razpravi, s katero odpiramo 16. Festival Pranger, je pogovor na temo Poezije & vojne vodil Goran Potočnik Černe. Letos je v razpravo povabil dva poznavalca slovenske književnosti, prof. ddr. Igorja Grdino in prof. ddr. Marijo Stanonik.
Sledila je razglasitev imena prejemnice ali prejemnika Stritarjeve nagrade za leto 2019 v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev.

Sreda, 12. junij 2019
19.00, sedež Društva slovenskih pisateljev
Kritiški studio: mlada kritika in prevod
Festival Pranger se je z delavnico Kritiški studio Pranger – prevod v Mariboru (mentorica Urška P. Černe) in Kritiški studio Pranger – mlada kritika v Ljubljani (mentorica Maja Šučur) začel dogajati že v maju. Udeleženci obeh delavnic (Miha Marek, Helena Zemljič, Boštjan Kmetec, Nina Medved, dr. Sara Špelec), so z mentoricama in gostom dr. Igorjem Divjakom, urednikom portala Vrabec Anarhist (DSP) in nekdanjim Prangerjevim kritikom razvili razpravo na temo deficitarnih področij literarne in prevodne kritike.
S podporo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Javne agencije za knjigo.

Četrtek, 13. junij 2019
15.00–19.00, Turistična kmetija Smoletova gorca (Sladka Gora)
KRITIŠKA RAZPRAVA
Varja Balžalorsky Antić: Klobuk Vere Revjakine B. (LUD Šerpa Ljubljana), izbral Aljaž Koprivnikar
Milan Šelj: Slediti neizgovorjenemu (ŠKUC Ljubljana), izbrala Barbara Korun
Andreja Štepec: Edit Paf (LUD Šerpa Ljubljana), izbral Domen Slovinič
Vodi: Maja Šučur

Petek, 14. junij 2019
9.30–13.30
prodaja knjig izbranih pesnic in pesnikov, v partnerstvu s knjigarno Antika Celje

KRITIŠKA RAZPRAVA
Klarisa Jovanović: Izgnana (KUD AAC Zrakogled Koper), izbrala Barbara Korun
Esad Babačić: Odrezani od neba (Goga Novo mesto), izbral Domen Slovinič
Kaja Teržan: Krog (CSK Ljubljana), izbral Aljaž Koprivnikar
Vodi: Maja Šučur

16.00–17.30, Mestna galerija, Kulturni center Rogaška Slatina
Prevodna analiza
Poezijo Prangerjevih pesnic in pesnikov 2019 je v standardno albanščino prelil izkušeni prevajalec Nikollë Berishaj. Okroglo mizo s prevajalcem je moderirala vodja Prangerjevega prevodnega programa dr. Nada Grošelj.

19.00, Muzej baroka, Šmarje pri Jelšah
Pesniško branje Prangerja
Na pesniškem večeru so nastopili Prangerjevi pesniki in pesnice ter njihov prevajalec v albanščino Nikollë Berishaj. Prireditev je sproščeno povezoval Dejan Koban. Z interpretacijami poezije je večer obogatil znameniti dramski igralec Vojko Zidar.
Prireditev je potekala v partnerstvu s Knjižnico Šmarje pri Jelšah in JSKD Šmarje pri Jelšah.

Sobota, 15. junij 2019
9.30–13.30
prodaja knjig izbranih pesnic in pesnikov, v partnerstvu s knjigarno Antika Celje

KRITIŠKA RAZPRAVA
Maja Miloševič: Oder za gluhe (CSK Ljubljana), izbral Domen Slovinič
Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj (CSK Ljubljana), izbrala Barbara Korun
Jure Jakob: Lakota (LUD Literatura), izbral Aljaž Koprivnikar
Vodi: Maja Šučur

19.30, Anin dvor, Rogaška Slatina
Sprejem Kralja Aleksandra I. Karađorđevića za občinstvo Prangerjeve zaključne prireditve. Umetniški performans Nanija Poljanca

20.00, Anin dvor, Rogaška Slatina
Slavnostni zaključek 16. Festivala Pranger
Zaključek 16. Festivala Pranger sta z nagovoroma pospremila župan občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič, in vodja festivala, Urška P. Černe.
Sledila je podelitev Stritarjeve nagrade 2019 za mlado kritičarko ali kritika, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev najbolj pronicljivim in obetavnim mladim kritikom. Večer je povezovala dr. Sara Špelec.
Za piko na i je poskrbel melodični rock koncert popularne slovenske zasedbe Lusterdam, ki jo sestavljajo slovenski filmski ustvarjalci.

Za obisk zaključnega večera je organiziran prevoz iz Ljubljane v Rogaško Slatino. Prijave zbira sodelavka DSP, Nataša Čebular, na natasa.cebular@drustvo-dsp.si.

Razstava Oblečene knjige
Od 25. maja naprej, Mestna galerija, Kulturni center Rogaška Slatina
V projektu Oblečene knjige, ki ga letno pripravlja Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor – MKC Črka) so letos sodelovali dijakinje in dijaki Šolski center Rogaška Slatina iz 1. in 2. letnikov programa gimnazije ter 1. letnikov programov tehnik optik in tehnik steklarstva pod mentorskim vodstvom Nataše Novak.
Vseh 9 Prangerjevih knjig so »oblekli« v ovitke po svojih zamislih, poleg tega pa tudi nekaj drugih sodobnih naslovov slovenske književnosti, ki jih je izbrala pesnica in urednica Tonja Jelen.

Slavnostni zaključek natečaja ELA za najboljšo pesem
Sobota, 25. maj 2019, 10.00, Anin dvor, Rogaška Slatina
Najmlajšim je že trinajst let namenjen program ELA – Mali Pranger, ki se je letos prvič odvijal ločeno od kritiškega dela festivala v posebnem terminu 25. maja 2019, v tesnem sodelovanju s Knjižnico Rogaška Slatina. Letos smo za najmlajše bralke in bralce pripravili natečaj za otroško poezijo na temo vesolja, ki je bil objavljen 12. februarja in zaključen 29. marca, prispevki pa so se ocenjevali ločeno po treh triadah. Število prijav na natečaj je bilo rekordno, 242, med njimi pa je žirija – mag. Nataša Koražija, Maja Kovač in Sigrid Horvat – izbrala 50 pesmi, ki so najbolj izstopale.
Tako smo v soboto, 25. maja, na svečani podelitvi priznanj gostili kar 150 otrok z družinami in mentoricami. Prireditev sta povezovala Živa Koražija in Matic Došler, za glasbeni program pa sta poskrbeli učenki Glasbene šole Rogaška Slatina. Ob tej priložnosti je izšel zbornik z izbranimi pesmimi.

Odločno spodbujanje branja
V Mariboru Pranger v sodelovanju z Mariborsko knjižnico maja in junija 2019 posebej pozorno vabi bralke in bralce poezije, da v roke vzamejo katero od 9 letos izbranih knjig. Slovenija namreč beleži nenavadno visok delež prebivalstva, ki poezijo piše, in nenavadno nizek delež tistih, ki to poezijo tudi berejo. V enoti Rotovž Mariborske knjižnice je bila deveterica pesniških knjig razstavljena v posebnem Prangerjevem kotičku, od konca maja pa so na festival in na branje poezije opozarjali plakati na plakatnih mestih Mariborske knjižnice.

Hvala: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Občina Rogaška Slatina, Zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina, Knjižnica Rogaška Slatina, Društvo slovenskih pisateljev, Grand Hotel Sava Rogaška Slatina, Knjižnica Šmarje pri Jelšah, JSKD Šmarje pri Jelšah, MKC Maribor, MKC Črka, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Mariborska knjižnica, KUD AAC Zrakogled, Društvo Gaja, Trubarjeva hiša literature, časnik Večer, Kavarna MiaMia, Knjigarna Antika Celje, Glasbena šola Rogaška Slatina, Narodni dom Maribor – Vetrinjski dvor, Kliping, d. o. o., Podoba, d. o. o., Vital Mestinje, d.o.o., Atlantic grupa.